دسته : پزشکی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 37 KB
تعداد صفحات : 100
بازدیدها : 205
برچسبها : دانلود مقاله
مبلغ : 11500 تومان
خرید این فایلمقاله تاریخچه آندوسكوپی
كلمه آندوسكوپ از 2 كلمه یونانی به معنای « درون » و « دیدن » تشكیل شده است . عبارت endoscopy به معنای استفاده از تجهیزات برای معاینه درون ارگان های حفره مانند بدن به صورت دیداری است . در علم پزشكی از دیر باز تمایل و رغبت برای دیدن اجزای درون بدن نیروی محركی بوده است تا بدان وسیله بتوان به بیماران كمك كرد . در كنار جراحی باز ، این روش معاینه و جراحی با كمترین تهاجم به بدن ، روشی ظریف و استادانه و ماهرانه البته با كمترین مشكل برای بیمار محسوب می شود .
در گذشته منبع نور مورد استفاده در آندوسكوپی ، لامپ های تصویر تنگستن بودند كه بر سر تلسكوپ گذاشته شده و به داخل بدن فرستاده می شد ، چون این لامپ ها از ابتدا به منظور خاص آندوسكوپی طراحی آن ها هدر می رفت یا به اصطلاح گم می شد و دلیل آن هم این بود كه نقاط نورانی خروجی از لامپ (outpur spot) از نظر اپتیكی با ناحیه فعال الیاف فیبر نوری همخوانی كافی نداشتند . به علاوه نور لامپ های تنگستن زرد رنگ است و این موضوع روی ظاهر رنگ بافت تاثیر می گذارد كه این پدیده هم به نوبه خود می تواند ظاهر منطقه ملتهب را عوض كند .
یك منبع نور استفاده شده برای آندوسكوپی بایستی شرایط زیر را دارا باشد .
1 ـ روشنائی كافی كه بتواند میدان دید را به خوبی روشن كند و همچنین خلوص رنگ بالا كه از طریق آن بتوان به معاینات و جراحی های آندوسكوپی در نقاط ظریف و حساس بدن پرداخت .
2 ـ تشعشع مادون قرمز كه منجر به انتقال حرارت تشعشعی به داخل حفرات بدن می شود تا حد امكان حداقل گردد ( این تشعشعات ممكن است منجر به سوختن بافت در محل تماس با آن شود )
3 ـ الكتریكی منابع تغییر مبدل ها بایستی از پرسنل اتاق عمل كاملا ایزوله شده باشند طوری كه هیچ گونه ارتباطی در این بین برقرار نباشد .
4 ـ فن های استفاده شده برای كاستن حرارت نبایستی حجم خیلی زیادی از فضا را اشغال كنند طور كه باعث ایجاد اغتشاش (tubulence) و نویز و سر و صدای اضافی بشوند .
یعنی میزان جزئیات قابل رویت ، به ظرافت فیبر واحد و نزدیكی و فشردگی فیبرها نسبت به یكدیگر بستگی دارد . اگر نگاهی به یك فیبروسكوپ از انتهای آن بیاندازیم ( distal end ) ناحیه اشغال شده توسط لنزهای image waveguide اغلب بیشتر از یك میلی متر نمی باشد رزولوشن یك فیبروسكوپ محدود است . قطر خارجی تا حد امكان باید كوچك تر باشد تا رزولوشن تصویر تا حد ممكن بالا بیاید .
مزایای استفاده از فیبروسكوپ ها از این نظر است كه :
- حتی قطرهای كمتر از mm 1 هم می تواند ساخته شود ( miniscope )
- وسایل نیمه سخت ( در عین این هر وسیله مكانیكی خم شونده به یك وسیله نوری rigid ممكن است آسیب برساند ) می تواند ساخته شود .
- كاربردهای خیلی خاص را نیز تحت پوشش قرار می دهد .
مهم ترین تفاوت بارز بین فیبروسكوپ ها و اسكوپ های سخت ( rigid ) آن است كه تصویر از طریق یك سیستم رله انتقال داده نمی شود بلكه از طریق یك هدایت نوری Flexibie صورت می گیرد بنابراین تمام وسائل جراحی و غیره می توانند به شكل انعطاف پذیری ساخته شوند البته تا آنجا كه خواص مواد این اجازه و امكان را به ما بدهد .
همانطور كه در این مبحث یاد گرفتیم آندوسكوپ ها از قسمت های مختلفی تشكیل شده اند كه همه باید با همدیگر match باشند . شاخص های ارزیابی یك آندوسكوپ در زیر آمده است :
1 ـ زاویه دید
2 ـ عمق میدان دید
3 ـ بزرگنمائی
4 ـ روشنائی تصویر
5 ـ كیفیت و كنتر است تصویر
6 ـ سایر و اندازه تصویر
همان طور كه در قبل توضیح داده شد . آندوسكوپ های فیبر نوری كه به نام فیبروسكوپ ها معروفند داری 2 دسته فیبر نوری هستند كه یكی برای هدایت روشنائی و دیگری برای هدایت تصویر استفاده می شود .
در این شكل علاوه بر این فیبرهای نوری ، كانال های سكشن و وسائل جراحی . همچنین كانال های آب و هوا دیده می شود . نوعا یك یا چند كانال ، برای وارد كردن تجهیزات جراحی به داخل بدن بر روی آندوسكوپ ها وجود دارد . كانال مربوط به ساكشن وظیفه تمیز كردن و شستشوی ناحیه موردنظر را برای مشاهده بهتر به عهده دارد و در عین حال عبور وسایل جانبی نظیر هندپیس های بیوپسی نیز از طریق همین كانال صورت می گیرد بنابراین لوله ساكشن از مواد خاص لایه ای تشكیل شده كه علاوه بر استقامت در مقابل عبور وسائل ، از انعطاف پذیری لازم نیز برخوردار است .
خرید و دانلود آنی فایل