دسته : پزشکی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 284 KB
تعداد صفحات : 24
بازدیدها : 380
برچسبها : دانلود مقاله
مبلغ : 5000 تومان
خرید این فایلمقاله ساختارهای درون سلولی شبه میتوكندری
مقدمه:
اولین گزارشات در ارتباط با ساختارهای درون سلولی شبه میتوكندری به 150 سال پیش برمیگردد. واژه میتوكندری كه از دو كلمه یونانی mitos بمعنی نخ یا رشته و chondros به معنی گرانول منشا گرفته است؛ برای اولین بار صد سال پیش مورد استفاده قرار گرفت. عملكرد اصلی این ارگانل كروی یا میلهای شكل كه صدها عدد از آن در یك سلول وجود دارد، فسفریلاسیون اكسیداتیو است؛ بعبارت دیگر اكسیداسیون سوبستراها به Co2 و آب و فراهم كردن تركیب پرانرژی ATP برای سلولها؛ و به همین دلیل است كه میتوكندری را نیروگاه یا موتورخانه سلول نیز مینامند. بیماریهای دژنراتیو بسیار زیادی تا به امروز با نارساییها و اختلالات میتوكندری مرتبط شدهاند. این بیماریها میتوانند در اثر موتاسیون در DNA میتوكندری و یا DNA هسته ایجاد شوند. اولین بیماریهای میتوكندریایی كه در سطح ملكولی درك شدند؛ در یك بیمار CPEO (فلج مزمن پیشرونده عضلات چشمی خارجی) و KSS (سندرمkearns-sayre) گزارش شدند. در همان زمان wallace موتاسیونی نقطهای را در ژن ND6 گزارش كرد كه با LHON (نوروپاتی چشمی ارثی لبر) مرتبط است. در سال 1990، دوموتاسیون جدید، یكی در ژن لایزیل- tRNA در سندرم MERRF و دیگری در ژن لوسیل - tRNA در سندرم MELAS گزارش شدند. طیف فتوتیپی بیماریهای میتوكندریایی از میوپاتیهای نادر تا بیماریهای متعدد را شامل میشود. برخی موتاسیونهای mtDNA، علائم و نشانههای منحصر و ویژهای دارند؛ مثل جهشهای اشتباهی كه موجب نوروپاتی چشمی ارثی لبر میشوند در حالیكه بقیه تظاهرات مولتی سیستم متنوعی را شامل میشوند مثل جهشهای حذفی كه موجب CPEO میشوند.
ساختار میتوكندری :
میتوكندری واجد یك غشای بیرونی و یك غشای داخلی است كه دو فضای داخلی را ایجاد میكنند: ماتریكس داخلی و فضای بین دو غشا كه بسیار باریك است. غشای داخلی چینخورده و تعداد زیادی كریستا ایجاد میكند كه كل سطح آنرا بمقدار زیادی افزایش میدهد. سطح وسیع غشای داخلی، آنزیمهای دستگاه مولد انرژی میتوكندریایی (زنجیره تنفسی) را در خود جای داده است. ماتریكس میتوكندری واجد نسخههای یكسان متعددی از ژنوم میتوكندری، ریبوزومهای ویژه میتوكندری (میتوریبوزوم)، tRNAها و آنزیمهای متنوعی است كه برای بیان ژنهای میتوكندری مورد نیازند. (20)
ژنوم میتوكندری انسان:
حضور DNA در میتوكندری در سال 1963 و با استفاده از میكروسكوپ الكترونی مشخص شده است. DNA میتوكندریایی انسان یك ملكول مدور بسته دو رشتهای با 16569 جفت نوكلئوتید است. دو رشته mtDNA كه به رشتههای H (سنگین) و L (سبك) معروفند، یك عدم تقارن غیر معمول در تركیب بازهایشان دارند. زنجیره H غنی از پورین است در حالیكه زنجیره L غنی از پیریمیدین میباشد. سبك و سنگین به تحرك متفاوت رشتهها در گرادیانهای سزیم كلراید قلیایی اطلاق میشود. mtDNA انسان یكی از متراكمترین و فشردهترین بخشهای اطلاعات ژنتیكی است. در mtDNA،
میتوكندریها نیمه خودمختار هستند:
از آنجائیكه میتوكندریها قادر به همانندسازی ژنوم خود بوده و سیستمهای همانندسازی، رونویسی و ترجمه مربوط به خود را دارا هستند؛ لذا آنها در داخل سیتوپلاسم سلول انسان مثل ارگانیسمهای نیمه مستقل عمل میكنند. (20 و 34)
میزان بالای موتاسیون در mtDNA :
میزان موتاسیون mtDNA بسیار بیشتر از ژنهای هستهایست. مقایسه تنوع توالی ژنهای nDNA و mtDNA كه در آنزیمهای یكسانی عمل میكنند، نشان میدهد كه ژنهای mtDNA حدود 17-10 برابر سریعتر از ژنهای nDNA متحول میشوند. این سرعت بالای تغییر توالی ناشی از تجمع طیف وسیعی از پلیمورفیسمهای توالی mtDNA، در ردههای مختلف افراد مونث در جمعیت انسانی است. هر چند پلی مورفیسمهای mtDNA شایعند، اما آنها بایستی خنثی و بیاثر باشند تا بوسیله تغییر تدریجی ژنتیكی در جمعیت ایجاد شوند.
تنوع پلی مورفیك mtDNA در جمعیتهای انسانی:
از آنجاییكه mtDNA كاملاً به صورت مادری به ارث میرسد بنابراین توالی mtDNA تنها بوسیله تجمع تعویضهای بازی در جریان پراكندگی ردههای مادری دچار تغییر و تحول میشود. این بدان معناست كه تغییرات mtDNA بایستی با مبدا جغرافیایی افراد، مطابقت داشته باشد. این مساله اثبات شده است چرا كه آفریقاییها، آسیاییها و اروپاییها هر كدام (HpaI mtDNA RSPs) HpaI mtDNARestriction sitepolymor phisms پلیمورفیسم mtDNA ناشی از برش توسط HpaI) مجزای مخصوص قارهای دارند. تحقیقات بیشتر بر روی RSPها، نشان دادهاند كه تمامی انواع mtDNA به یك درخت با تنوع بسیار زیاد mtDNA متعلقند، كه ریشه این درخت در آفریقاست و شاخههای آن به قارههای مختلف پراكنده شدهاند. تنوع توالی كه در یك mtDNA خاص یافت میشود،
خرید و دانلود آنی فایل