دسته : -علوم انسانی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 55 KB
تعداد صفحات : 97
بازدیدها : 176
برچسبها : دانلود پایان نامه پژوهش پروژه
مبلغ : 12500 تومان
خرید این فایلپایان نامه بررسی عدل جاویدان در 97 صفحهورد قابل ویرایش
عدل جاویدان
عدل موبد و اقامه قسط ابدی كه هدف از ارسال پیامبران است و قرآن به دان گواهی میدهد، دو مرحله دارد: تشریع و اجرا.
مقصود از مرحله تشریع، ایجاد قوانین عادله است كه سعادت بشر را تامین كند. این مرحله، به وسیله پیامبران الهی به ویژه پیامبرگ بزرگ و مقدس اسلام انجام شده و بر دنیای بشریت عرضه گردیده است.
آغاز پیدایش بشر، با آغاز نخستین مرحله تشریع وقانونگذاری همراه بوده و هیچ وقت بشر از راهنمایی غیبی و آسمانی محروم نبوده است. و پیامبران حق این وظیفه را انجام دادهاند. این راهنمایان بزرگوار، برای كمك و یاری عقل بشر آمدهاند تا بتواند دربرابر نفس و خواهل دل مقاومت كند. تا از استعمار عقل به وسیله دل جلوگیری كنند و عقل را از این زنجیر اسارت نجات بخشند.
مقصود از استعمار عقل آن است كه دل آن را برای رسیدن به هدفهای حیوانی به كار برد.
دومین مرحله، اجرای قوانین عادله است كه از نظر اهمیت، كمتر از مرحله نخستین نیست. چون قانون صحیح اگر به طور صحیح اجرا نشود، نقض غرض از قانون خواهد بود. قانون بایستی به طور طبیعی اجرا شود و مقداری از خود مردم به درستی به صحت آن پایبند باشند و اجرا كنند.
قانونی را كه مردم صحت آن را نفهمند، به درد اجرا نمیخورد و عدلی كه با فشار اجرا شود و با زور و قلدری پیاده گردد، عدل نخواهد بود.
زور و قلدری، با عدف منافات دارد؛ چون از ظلم و ستم جدا نیست. مردم، بایستی بفهمند كه قانون چیست و قانونگذار كیست و سود قانون چه خواهد بود. در این صورت، خودشان مجری قانون خواهند بود.
نیكمردان بایستی بكوشند كه زمینه را برای اقامه قسط، و عدل جاویدان آماده سازند. چون همانطور كه در اغاز سخن یاد شد،در راه امید، باید كوشید تا بدان رسید؛ آن هم امیدی بزرگ كه سرنوشت جهان را برای همیشه دگرگون خواهد ساخت. آماده كردن زمینه، عبارت است از بیدار كردن مردم و هشیار ساختن آن به حقایق و وقایع با رفتار و كردار، نه آن كه با سخن دم از عدل بزنیم و در كردار،ظالمانه رفتار كنیم و در ویترین عدل را نشان دهیم و در درون، آتش ظلم را برافروزیم و هدف عدل را مبرر برای وسیله ظلم ادعا كنیم.
عدل موبد روزی به دست برگزیده حق اجرا خواهد شد و رنج و كوشش انبیا، بالاخره به ثمر خواهد رسید.
آماده ساختن زمینه، میتواند تسریع در ظهور برگزیده حق داشته باشد. مجری عدل همگانی، كسی است كه برگزیده خدا باشد و بداند كه انبیا برای چه آمده اند و چه كردهاند و چه خواستهاند و خدا آنها را برای چه فرستاده است. او بایستی از نظر دانش و بینش، بر بشر برتری داشته باشد. گذشته از علوم الهی، از دانش طبیعی بشر آگاه باشد. عمرا دزار كرده و تجاربی بسیار اندوخته باشد. دورانهای بسیاری از تاریخ بشر آگاه باشند. با هزاران گونه از مردم روبهرو شده ، از اخلاق و اطوار و احوال و روحیات خلق جهان، با خبر گردیده باشد.
جنگها و صلحها دیده، مقاومتها و پایداریها، شكستهاو پیروزیها، تسلیمها و طغیانها، از برابر چشمش گذشته باشد و كیفیت اجرای عدل موبد جهانی را در همه زمانها و نقاط مختلف جهان،در كشورهای بزرگ و كوچك و ملت های گوناگون عالم، در نظر بگیرد.
شاید یكی از علل غیبت و طول عمر حضرت قائم آل محمد نیز، همین باشد؛ چون حضرتش بیكار نمینشیند كه تماشاچی باشد، تا روز قیام برسد. وجود شریفش همیشه مورد عنایات خاصه الهی قرار دارد و در ترقی و تكامل است و در دریاهای علم و معرفت غوطهوراست.ساعت به ساعت، تجربه میاندوزد و از خدای بزرگ، دانش میآموزد.
علوم بشری ناقص است و نمیتواند محیط به همه چیز جهان و به همه جهانیان باشد، از زمانهای آینده و از مردم آینده آگاهی ندارد و نمیتواند اطلاع كافی داشته باشد.
تنها علم خدایی است كه از زمانهای آینده و از مردم آینده آگاهی دارد، و شاگردان مكتب الهی میتوانند از همه جا و همه چیز و از همه كس اطلاع حاصل كنند و راه اجرا و پیاد كردن قوانین عدل را به خوبی میدانند. برای این مردم، انسان موجود شناخته شده خواهد بود و انسان ناشناس، نزد شاگردان مكتب حق مفهومی ندارد؛ چون همه چیز در این مكتب شناخته شده خواهد بود.
عقل بشر در استخدام دل
عقل بشر كه بایستی راهنمایی او باشد در استخدام دلش است. دل است كه عقل را استثمار میكند و آن را بیگار میگیرد و به سوی برآوردن خواستهای روانه میسازد و عقلی كه نماینده جنبه انسانی بشر است، در خدمت جنبه حیوانی او به سر میبرد.
بایستی به كمك عقل شتافت و وی را از استخدام و بیگاری نجات بخشید دل را مطیع و منقاد عقل قرار داد تا حق به حقدار برسد. چون حق عقل فرماندهی است نه فرمانبری. مهر ایزدی و رحمت الهی این كمك را فراهم كرده و نیكمردانی را فرستاده تا به كمك عقل بشتابند و وی را از بردگی وجانور دو پا و راست قامت، رهایی بخشند، تا كارگر شهرت و برده غضب نباشد، و انحراف به سوی چپ و راست نداشته باشد.
راه انسان را ادامه دهدو بس. راهی را كه خودش برمیگزیند از راستگرایی و شهوت به دور است و از چپ گرایی و غضب بركنار.
این جاست كه رحمت الهی حضرت مهدی را میفرستد تا عقل بشر را یاری كند و وی را از اسارت و بردگی نجات دهد و جامعه انسانی تشكیل شود و عدل جهانی برقرار گردد.
ویژگی حضرت مهدی آن است كه ظهورش با قدرت همراه است، تا بتواند قدرتهای بزرگ ضد انسانی را بكود، خواه قدرت چپ، خواه قدرت راست، خواه قدرتی كه به نام انسان تشكیل شده باشد. چون جهان در دست این سه قدرت است؛ یكی مظهر شهوت و دیگری مظهر غضب و سومی مظهر هر دو، كه هر سه قدرت، حیوانی هستند و از قدرت انسانی به دور.
قسط و عدل واجبترین كارهاست
نظام اسلامی، نظام عدالت است. شما كه آرزومند و مشتاق ظهور خورشید مهدویت در آخر الزمان هستید و الان حدود هزار و دویست سال است كه ملت اسلام و شیعه در انتظار ظهور مهدی موعود است، چه خصوصیتی برای آن بزرگوار ذكر میكنید؟ «الذی یملا الله به الارض قسطا و عدلا» نمیگویید «یملا به الارض دینا» این نكته خیلی مهمی است. چرا به ای نكته توجه نمیكنیم؟ اگر چه قسط و عدل متعلق به دین است، اما هزار سال است كه امت سلامی برای قسط و عدل دعا میكند. این نظام اسلامی به وجود آمده است: اولین كارش اجرای قسط و عدل است.
قسط و عدل، واجبترین كارهاست. ما رفاه را هم برای قسط و عدل میخواهیم. كارهای گوناگون -مبارزه، جنگ، سازندگی، توسعه - را برای قسط و عدل میخواهیم؛ برای این كه در جامعه عدالت برقرار بشود، همه بتوانند از خیرات جامعه استفاده كنند و عدهای محروم و مظلوم واقع نشوند. در محیط قسط و عدل است كه انسانها میتوانند رشد كنند، به مقامات عالی بشری برسند و كمال انسانی خودشان را به دست بیاورند.
قسط و عدل یك مقدمه واجب برای كمال نهایی انسان است.
عدالت مطلق، ره آورد حكومت مهدوی
یكی از مهمترین آرمانهای جامعه بشری كه محرومان و ستم دیدگان از دیرباز منتظر تحقق آن بودهاند برپایی عدالت فراگیر در سراسر جهان و در همه ابعاد حیات اجتماعی است. در كتب آسمانی و رهنمودهای ارزشمند پیشوایان دینی، نوید آمدن مصلحی جهانی و ایجاد حكومت عدل جهانی و حاكمیت صالحان بر زمین داده شده است كه در بسیاری از روایات تاكید شده كه او «مهدی موعود (عج) است و حكومت عدل جهانی به دست آن حضرت ایجاد خواهد شد. بنابراین باید «عدالت» به معنای كامل و مطلق آن را، راه آورد حكومت مهدوی و هدیه گرانبهای این مصلح بزرگ به جامعه بشری بدانیم. حضرت مهدی (عج) زمانی این موهبت بزرگ را برای محرومان و مستضعفان كره خاكی به ارمغان خواهد آورد كه جهان از ظلم و بی داد آكنده و ابرهای تیره بغض و تعرض به حقوق مسلم انسانها بر سر تا سر زمین سایه افكنده باشد، همان طور كه پیامبر اكرم فرمودند:
شما را به ظهور مهدی بشارت میدهم، او زمین را پر از عدل و داد میكند، همانگونه كه از جور و ستم پر شده است. ساكنان آسمان هاو زمین از او راضی میشوند و اموال و ثروتها را به گونه ای صحیح تقسیم میكنند.
در این حال شخصی، از پیامبر پرسید: معنای تقسیم ثروت چیست؟
فرمودند: به طور مساوی در میان مردم.
امام علی (ع) نیز از فرزندش مهدی (عج) چنین یاد میكند: «او مهدی ماست كه زمین را پر از عدل و داد میكند پس از آن كه از جور و ستم پر شده باشد.»
مهدی (عج) روی زمین را پر از عدل و داد می كند پس از آن كه از جور و ستم پر شده باشد.
عدل مایه حیات و آبادانی
دربرخی گزارههای توصیفی، از عدل و عدالت به «مایه حیات و آبادانی» تعبیر شده و در مقابل، از ظلم و جور به «نشانه نیستی و مرگ» یا «در هم كوبیده و ویران كننده» یاد شده است. در این زمینه حضرت علی (ع) میفرماید: عدالت، حیات است و ظلم و جور، مرگ (اجتماعی)
همچنین امام كاظم (ع) در شرح و تفسیر آیه قرآنی: بدانید كه خداوند، زمین را پس از آن كه مرده است، زنده میگرداند میفرماید:
منظور زنده كردن زمین با باران نیست، بلكه خداوند مردانی را میفرستد كه عدالت را زنده میكنند و با زنده شدن عدالت زمین نیز زنده میشود، هر آینه، برپا داشتن حدود و (احكام) خدا در روی زمین، از باران چهل صبحگاه سودمندتر است.
در برخی احادیث دیگر تاكید شده است كه عدالت، عمران و آبادانی را برای مردم به ارمغان میآورد. چنانچه امیر المومنین (ع) میفرمایند:
هیچ چیز همانند عدل و داد، شهرها را آباد نمیكند.»
در برابر، آن حضرت ظلم و جور را باعث ویرانی میداند. ظلم و ستم، آبادیها را ویران میكند.
عدالت موجب بی نیازی است
دیگر ویژگی عدالت، «بینیاز كنندگی» است، یعنی انسان عادل و جامعهای كه برپایه عدل و داد بنیان نهاده شده است، كمترین نیازمندی و وابستگی را خواهد داشت. حضرت علی در این باره میفرماید: عدالت، بی نیازترین بینیازیهاست.».
این ویژگی در سخن امام باقر (ع)به گونه دیگر مطرح شده است:
چه گسترده است دامنه عدالت! اگر در جامعهای عدالت اجرا شود، مردم بینیاز میشوند.
عدالت، اساس و شالوده جهان هستی
رعایت دقیق شایستگی و ظرفیت انسان ها و پدیدههای گوناگون، در قوام و دوام جهان هستی و عالم طبیعت نقشی شگرف دارد تا آنجا كه رسول گرامی اسلام فرموده است: آسمانها و زمین به عدل و عدالت برپاست.»
امام علی (ع) نیز میفرماید: جهان بر شالوده عدالت استوار است.»
عدالت، وسیع و گسترده است
درباره گستردگی عدل امام علی (ع) میفرماید:
همانا در عدالت، وسعت و گشایش است و هر كس كه اجرای عدالت بر او تنگ و سخت باشد، ظلم و جور برایش سختتر و تنگتر است.
امام صادق (ع) نیز در این خصوص فرمودهاند:
عدالت، هر چند اندك باشد، اگر عادلانه صورت گیرد، بسی گسترده است.
خرید و دانلود آنی فایل