مبانی نظری و پیشینه پژوهش سرمایه اجتماعی

مبانی نظری و پیشینه پژوهش سرمایه اجتماعی مبانی نظری و پیشینه پژوهش سرمایه اجتماعی

دسته : -مبانی و پیشینه نظری

فرمت فایل : word

حجم فایل : 157 KB

تعداد صفحات : 64

بازدیدها : 570

برچسبها : پروژه تحقیق مبانی نظری

مبلغ : 13500 تومان

خرید این فایل

مبانی نظری و پیشینه پژوهش سرمایه اجتماعی در 64 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت doc

مبانی نظری و پیشینه پایان نامه سرمایه اجتماعی

در 64 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت doc

در متن توضیحات زیر ممکن است متن بهم ریخته باشد (به جهت کپی از فایل ورد)، ولی فایل اصلی کاملا اصولی می باشد

با منبع نویسی درون متنی

منابع پایانی داخلی و خارجی

با جداول و نمودارهای کامل

نوشته شده بصورت کاملا اصولی و استاندارد و رفرنس دقیق و مناسب

گزیده ای از بخشهای مختلفی از متن فایل:

پیشینه تحقیق

    در هر پژوهش آشنایی با کارهای تحقیقاتی قبلی و نظریه ­های مربوط به موضوع و آگاهی از وجوه مشابه ت­ها و تفاوت­های موضوع مورد مطالعه با آن ضروری به نظر می­رسد. در واقع هیچ کس نمی­تواند مدعی باشد که بضاعت علمی­اش او را از خوشه­چینی در این دستاوردها بی­نیاز می­سازد. (کیوی و کامپنهود، 1370، ص36)

1-1-2 تحقیقات داخلی

  - پژوهش « سرمایه اجتماعی شبکه و اینترنت» توسط عبدالله گیویان و احمد غلامی ناصرآبادی در سال 1388 انجام شده و در این تحقیق رابطه استفاده از اینترنت و سرمایه اجتماعی شبکه­ای کاربران اینترنت، بررسی می­شود. بنا به ضرورت و مناسبت موضوع ، از روش پیمایشی با تکنیک مصاحبه حضوری استفاده شده است . مهم­ترین نتایج تحقیق بدین قرار است:

الف. رابطه مثبتی بین میزان استفاده از اینترنت و سرمایه اجتماعی شبکه­ای برقرار است.

ب. بین استفاده اجتماعی از اینترنت و افزایش سرمایه اجتماعی رابطه معناداری برقرار است

ج. بین نوع رشته تحصیلی پاسخگو و نوع استفاده از اینترنت رابطه معناداری برقرار نیست.( گیویان، غلامی ناصر آبادی، 1388 )

...

 

2-2- چهارچوب نظری سرمایه اجتماعی

1-2-2-  سرمایه در مفهوم کلاسیک و جدید

     مفهوم سرمایه را می­توان از آرای مارکس دنبال کرد. در مفهوم­پردازی مارکس، سرمایه بخشی از ارزش اضافی است که سرمایه­داران، کسانی که ابزار تولید را در اختیار دارند، از گردش کالاها و پول در فرایندهای تولید و مصرف آن­را به دست می­­آورند. در این گردش، به کارگران در مقابل کار (کالاشان)  دست­مزد پرداخت می­شود که به آن­ها امکان می­دهد کالاهایی (از قبیل غذا، مسکن و لباس) را برای ادامه حیات خود (ارزش مبادله) خریداری کنند. اما کالای پردازش و تولید شده توسط سرمایه­داران را می­توان با قیمت بالاتری در بازار مصرف فروخت (ارزش مصرف­کننده). در این تصویر از جامعه سرمایه­داری، سرمایه بیانگر دو عنصر مرتبط اما متمایز است. از یک سو سرمایه بخشی از ارزش اضافی است که به زعم مارکس توسط کارگران تولید شده اما نصیب سرمایه­دار می­شود. از سوی دیگر، سرمایه بیانگر یک سرمایه­گذاری از سوی سرمایه­گذاران (در تولید و گردش کالا) به امید بازدهی و کسب سود در بازار است. سرمایه به عنوان بخشی از ارزش اضافی محصول یک فرآیند است؛ در عین حال سرمایه و ارزش اضافی حاصل از آن مرتبط با یک بازدهی / بازتولید فرآیند سرمایه­گذاری و ارزش اضافی بیشتر هستند. و این طبقه مسلط است که سرمایه­گذاری می­کند و ارزش اضافی را نصیب خود می­کند. بنابراین سرمایه در مفهوم مارکسی (کلاسیک) نظریه­ای درباره روابط اجتماعی استثماری میان دو طبقه است. ....

....

    پاتنام اعتماد اجتماعی را ناشی از دو منبع مرتبط یعنی هنجارهای معامله متقابل و شبکه های مشارکت مدنی می­داند. اعتماد همکاری را تسهیل می­کند و هرچه سطح اعتماد در جامعه­ای بالاتر باشد، احتمال همکاری هم بیشتر خواهد بود. همکاری نیز اعتماد را ایجاد می­کند. (شارع­پور، 1385، ص45)

1-1-8-2-2-  انواع اعتماد

اعتماد بر چهار نوع قابل تقسیم است:

1-1-1-8-2-2-  اعتماد بنیادی

      اعتماد بنیادی، نگرشی است به خود و دنیای پیرامون که رفتار و اعمال ما را متأثر می­سازد و این تفکر را تقویت می­کند که می­توان به افراد و امور جهان، اعتماد کرد و بر استمرار و ثبات این باور صحه می­گذارد.

     «اریکسون»[1] بر این باور است که اعتماد بنیادی در مراحل اولیه زندگی (شیرخوارگی) انسان شکل می­گیرد. به نظر او، کودک معمولاً نخستین رابطه را با مادر برقرار می­سازد. کودک باید بتواند در کنار مادر احساس امنیت کند. اگر مادر به نیازهای جسمانی کودک پاسخ دهد و محبت و عشق و امنیت کافی برای او تأمین کند، از آن پس کودک شروع به پروراندن حس اعتماد خواهد کرد. نگرشی که نظر کودک را درباره خودش و دیگران مشخص خواهد کرد؛ اعتماد بنیادی، ما را به مفهومی رهنمون می­سازد که آنتونی گیدنز از آن با نام «امنیت هستی شناختی» (امنیت وجودی) یاد می­کند. منظور از امنیت وجودی اطمینانی است که اغلب موجودات انسانی از پیوستگی و استمرار هویت خود و محیط­های اجتماعی و مادی اطراف خود دارند. به باور گیدنز، امنیت وجودی، پدیده­ای شناختی نیست، بلکه پدیده­ای احساسی است و در ناخودآگاه ریشه دارد. آنچه مسلم است پاسخگویی به سوالاتی از قبیل: آیا من واقعاً وجود دارم؟ آیا من امروز همان کسی هستم که دیروز بودم؟ آیا مردم واقعاً وجود دارند؟ و... را نمی­توان با بحث عقلی و بی­چون و چرا پاسخ گفت. (شکربیگی، 1390، ص167)

2-1-1-8-2-2- اعتماد فردی



[1].  Erikson

...

10-2-2-  سرمایه اجتماعی از نگاه جامعه­شناسان جدید

      نظریه­های سرمایه اجتماعی را به سه بخش تقسیم می­کنیم؛ بخش اول شامل نظریه­هایی است که سرمایه اجتماعی را در سطح خرد (فردی) مورد بررسی قرار می­دهند، بخش دوم به نظریه­هایی اشاره می­گردد که سرمایه اجتماعی را در سطح کلان (جمعی) مورد واکاوی قرار می­دهد. نهایتاً در بخش سوم به نظریه­هایی می­پردازیم که عموماً دارای رویکرد تلفیقی هستند این نوع تقسیم­بندی، تقریباً مورد پدیرش اکثر پژوهشگران حوزه سرمایه اجتماعی قرار گرفته است.

1-10-2-2-  نظریه­های سرمایه اجتماعی در سطح خرد (رهیافت فردمحور)

      در این رهیافت سرمایه اجتماعی به عنوان ابزار دسترسی افراد، خانواده­ها یا گروه­های کوچک به منافعشان در نظر گرفته می­شود. مطابق این رهیافت، توزیع سرمایه اجتماعی در درون هر اجتماع خاصی، نابرابر و اغلب قشربندی شده است؛ یعنی، سرمایه اجتماعی می­تواند مکانیسمی برای ادخال یا طرد اجتماعی باشد، افزون بر آن افراد می­توانند منابع را در جهت اهداف سازنده یا ویران­گر استفاده کنند. این رهیافت با تأکید بر موقعیت متمایز افراد جامعه در کسب منابع محدود، می­کوشد

تأثیر شکل و مقدار سرمایه اجتماعی بر موقعیت افراد در دسترسی به منابع محدود بررسی کند. (فصیحی، 1389، ص44)

1-1-10-2-2- پی یر بوردیو[1]

     بوریو از نخستین کسانی است که به طور منظم به بررسی و تحلیل مفهوم سرمایه اجتماعی پرداخت.



[1].  Bourdieu

...

خرید و دانلود آنی فایل

به اشتراک بگذارید

Alternate Text

آیا سوال یا مشکلی دارید؟

از طریق این فرم با ما در تماس باشید