دسته : -پاورپوینت
فرمت فایل : powerpoint
حجم فایل : 884 KB
تعداد صفحات : 25
بازدیدها : 370
برچسبها : دانلود پاورپوینت
مبلغ : 7000 تومان
خرید این فایلپاورپوینت بررسی گمرك در 25 اسلاید قابل ویرایش
رئوس مطالب
تاریخچه گمرك در ایران
گمرك
واژهها و اصطلاحات گمركی
كارت بازرگانی
حق العملكاری در گمرك
صادرات
واردات
مراجع رسیدگی به اختلافات گمركی
قابلیتهای گمركی سیستم مكانیزه گمركی نگار آسیكودا (ASYCUDA)
لیست بازارچههای مرزی
سازمانهای بینالمللی و گمركات كشور و جهان
تاریخچه گمرك در ایران
گمرك سابقهای به قدمت تاریخ دارد. بهتر است این مطلب را اینگونه بیان كنیم كه گمرك نیز مانند بسیاری از سازمانها كه هر اجتماع كوچك یا بزرگی در بدو پیدایش به وجود آن نیازمند بوده است، ایجاد گردیده است و به تدریج كه احتیاجات دیگری مطرح شده سازمان یا سازمانهای جدیدتر در سطح ملی یا بینالمللی مطابق آنچه امروز شاهد آن هستیم، به وجود آمده است. در واقع قراین نشان میدهد هركجا مبادله بازرگانی بوده این تشكیلات یا به طور كلی گمرك وجود داشته است.
گمرك
گمرک دستگاه نظارت و وصول حقوق و عوارض ورودی بر ارزش CIF کالا است برای کنترل واردات و صادرات و انحصارات هر کشور و وسیلهای برای نظارت در بازرگانی خارجی و یکی از منابع درآمد دولت ها است. حقوق گمرکی یک گونه مالیات غیرمستقیم است.
گمرك مجری سیاستهای دولت
سیاستهای حمایتی: حمایت از صنایع داخلی
سیاستهای حمایتی تعرفهای (حقوق گمركی ـ سود بازرگانی)
سیاستهای غیر تعرفهای: (ممنوعالورود كردن كالا ـ مشروط كردن ورود كالاـ سهمیه كردن ورود كالا)
سیاستهای درآمدی: (گرفتن تعرفه جهت تأمین بخشی از بودجه)
سیاستهای ارشادی: (فرهنگی ـ سیاسی)
در كشور 129 گمرك اجرایی وجود دارد
واژهها و اصطلاحات گمركی
تشریفات ورود و صدور كالا
انجام تشریفات ترخیص كالاهای وارداتی و همچنین صدور كالا از كشور براساس قانون امور گمركی و آئین نامه اجرائی آن منوط به تنظیم اظهار نامه گمركی و تسلیم آن به گمرك میباشد. اظهار كننده موظف است اسناد لازم را از قبیل سیاهه خرید، گواهی مبدأ، اسناد بانكی و سایر مجوزهای مورد نیاز كه مقررات و قوانین مربوطه تعیین نموده است به اظهارنامه منضم نماید.
براساس قانون مقررات صادرات و واردات كالاهای صادراتی و وارداتی به سه گروه زیر تقسیم گردیده است:
كالای مجاز: كالایی است كه صدور یا ورود آن با رعایت ضوابط نیاز به كسب مجوز ندارد.
كالای مشروط: كالایی است كه صدور یا ورود آن با كسب مجوزهای مربوطه امكانپذیر میشود.
كالای ممنوع: كالایی است كه صدور یا ورود آن به موجب شرع مقدس اسلام و یا به موجب قانون ممنوع میباشد.
حقوق گمركی: حقوق گمركی كه خود یك نوع مالیات غیرمستقیم محسوب میگردد عبارت است از وجوهی كه به موجب جدول تعرفه گمركی از كالاهای ورودی دریافت میگردد و برای توسعه اقتصادی و حمایت از صنایع داخلی میباشد كه توسط مصوبه هیئت دولت به مجلس پیشنهاد و قوه مقننه آنرا تعیین مینماید.
سود بازرگانی: سود بازرگانی یك نوع مالیات غیر مستقیم است و عبارت است از وجوهی كه طبق تصویبنامه هیئت وزیران به استناد قانون تجارت خارجی ، قانون امور گمركی و قانون مقررات صادرات و واردات از برخی كالاهای وارداتی اخذ میگردد و هرگاه دولت لازم بداند به منظور حمایت از تولیدات صنایع كشور میزان آن را تغییر میدهد.
هزینههای گمركی: هزینههای گمركی وجوهی هستند كه میزان و چگونگی وصول آنها با تصویب هیئت وزیران برای تخلیه ، باربری ، صفافی (بارچینی) ، بارگیری ، انبارداری ، آزمایش ، تعرفهبندی كالا، كارشناسی ، بدرقه كالا ، خدمات فوقالعاده و نظایر آن، توسط گمرك وصول میشود.
عوارض دریافتی: عوارض شامل وجوهی است كه وصول آن طبق مقررات بعهده گمرك قرار گرفته است و عبارتند از: عوارض شهرداری ، عوارض هلال احمر ، عوارض هوائی، عوارض شهرداری محل (تعاون) ، عوارض بندری ،عوارض بهداری ،یك درصد عوارض ویژه ،تضمین صادرات ،حق ثبت سفارش.
ارزش كالا در گمرك: ارزش كالای ورودی در گمرك در همه موارد عبارت است از بهای سیف (CIF) (بهای خرید كالا در مبدا باضافه هزینه بیمه ، حمل و نقل و باربندی ) و كلیه هزینههای مربوط به افتتاح اعتبار یا واریز بروات و سایر هزینهها كه به آن كالا تا مرز ورود به اولین دفتر گمركی تعلق میگیرد كه از روی سیاهه خرید یا سایر اسناد تسلیمی صاحب كالا به گمرك تعیین و براساس نرخ ارز و برابریهای اعلام شده از طرف بانك مركزی ایران در روز اظهار (تسلیم اظهارنامه) محاسبه خواهد شد.
ارزش گمركی= ?ارزش كالا + بیمه كالا + كرایه حمل? + سایر هزینههایی كه به ورود كالا به اولین مقصد گمركی تعلق میگیرد
سپرده در گمرك: سپرده در گمرك مبلغی است كه نقدا یا به صورت ضمانتنامه بانكی معتبر بعنوان تامین پرداخت وجوهی بابت حقوق گمركی ، سود بازرگانی یا عوارض و هزینههای گمركی و سایر مخارجی كه ممكن است به كالا تعلق بگیرد موقتا پرداخت میشود ، اصولا دارای مدت معین میباشد و چنانچه ظرف مدت مذكور صاحب كالا تعهدات خود را انجام ندهد مبلغ سپرده به درآمد قطعی منظور میگردد.
ثبت سفارش واردات و صادرات کالا: مجوزی است که بر اساس آن ترخیص گمرکی کالای وارداتی یا صادراتی امکان پذیر می شود.
ترخیص کالا: عملیاتی است که طی آن کالای وارداتی یا صادراتی و مدارک مربوطه توسط گمرکات بازبینی شده و پس از تطبیق با مقررات و اخذ مالیاتهای قانونی با صدور پروانه گمرکی اجازه کالا از گمرک داده می شود.
كارت بازرگانی
كارت بازرگانی سندی است كه به موجب آن میتوان اقدام به صادرات و واردات كالا نمود و توسط شعب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در تهران یا شهرستانها بنام متقاضیان اعم از اشخاص حقیقی (ایرانی و غیرایرانی)، اشخاص حقوقی، صادر و در صورت تایید توسط واحد صدور كارت بازرگانی معتبر میباشد. ضوابط و شرایط و نحوه تمدید آن طبق آئیننامه اجرائی خواهد بود كه به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.
اشخاص و كالاهای ذیل نیاز به ارائه كارت بازرگانی ندارند:
شركتهای تعاونی مرزنشینان
ملوانان ایرانی شاغل در شناورهائی كه بین سواحل ایران و سایر كشورها در تردد هستند.
پیله وران برای ورود كالاهای قابل ورود نیاز استان خود و استانهای همجوار در صورت اخذ كارت پیله وری و مجوز ورود از اداره بازرگانی شهر یا استان مربوطه.
كارگران ایرانی شاغل در خارج از كشور در صورت داشتن كارنامه شغل از وزارت كار و امور اجتماعی.
كالاهائی كه ورود آنها به تشخیص گمرك برای فروش نمیباشد .
كالاهای مسافری.
كالاهای هدیه و سوغات كه از طریق پست وارد میشوند.
حقالعملكاری در گمرك
تعریف حق العملكار و شرایط عمومی حق العملكاری در گمرك
حق العمل كار در گمرك به شخصی (اعم از حقیقی یا حقوقی) اطلاق میشود كه تشریفات گمركی كالای متعلق به شخص دیگری را به وكالت از طرف آن شخص در گمرك انجام بدهد كسانیكه بدون داشتن كارت حق العمل كاری تشریفات گمركی كالا را به وكالت انجام می دهند نمی توانند بیش از 10 مرتبه در سال به این كار اقدام نمایند.
صادرات
تعریف صادرات:
صادرات در لغت به معنای انتقال كالا یا ارسال و فرستادن كالا از جایی به جای دیگر چه در داخل كشور و یا از داخل به خارج كشور، كه در این جا منظور از صادرات خروج كالا از قلمرو گمركی كشور مورد نظر است.
صادر كننده:
به هر شخص حقیقی و یا حقوقی كه دارای كارت بازرگانی و یا مجوز وزارت بازرگانی بوده و اقدام به صدور كالا نماید صادركننده اطلاق میشود.
صادرات از نظر خروج كالا از كشور به دو دسته تقسیم میشود:
صادرات قطعی
صادرات موقت
صادرات قطعی: صادرات قطعی عبارتست از ارسال كالا به خارج از قلمرو گمركی كشور به منظور فروش یا مصرف در كشورهای خارجی، صادرات قطعی از پرداخت حقوق گمركی و سود بازرگانی و عوارض و مالیات معاف می باشد و لیكن مشمول هزینه های گمركی است.
صادرات موقت: كالاهاییكه برای انجام منظوری، موقتی به خارج از كشور ارسال و پس از انجام منظور مورد نظر اعاده میشود، صادرات موقت نامیده میشود. (تعمیر یا تكمیل، شركت در نمایشگاهها)
واردات
واردكننده كالا
وارد كننده كالا شخصی حقیقی یا حقوقی میباشد كه نسبت به ورود كالاهای مورد مصرف در داخل كشور طبق مجوزهای مربوطه اقدام مینماید و میبایست از مقررات و قانون تجارت كشور خود بطور كامل و از مقررات و قانون تجارت كشور فروشنده نیز مطلع باشد. برای واردات داشتن كارت بازرگانی، كد اقتصادی و چنانچه واحد تولیدی باشد، داشتن پروانه بهره برداری یا پروانه تولید الزامی است.
واردات
واردات كالا به دو منظور صورت میپذیرد كه عبارت است از:
ورود قطعی
ورود موقت
واردات قطعی
منظور از واردات قطعی، كالاهائی هستند كه برای مصرف یا فروش سفارش شده و به كشور وارد و با انجام تشریفات قطعی گمركی ترخیص میشوند.
واردات موقت
ورود موقت رویه گمركی است كه به موجب آن میتوان كالای خاصی را برای منظور خاصی در مدت معین وارد كشور و سپس خارج كرد . ورود كالای مجاز و مشروط و غیرمجاز با موافقت گمرك ایران و ورود كالاهای ممنوعالورود موكول به مصوبه هیئت دولت میباشد.
مراجع رسیدگی به اختلافات گمركی
كمیسیون رسیدگی به اختلافات گمركی
تعداد اعضاء كمیسیون رسیدگی به اختلافات گمركی متشكل از هفت نفر عضو اصلی و پنج نفر عضو علیالبدل میباشد كه از میان هفت نفر دو نفر از صاحب منصبان وزارت دارائی و وزارت بازرگانی و بقیه از كارمندان بصیر و مطلع گمرك برای مدت دو سال بموجب احكام رسمی بترتیب از طرف وزرای دارائی و بازرگانی و رئیسكل گمرك ایران انتخاب میشوند.
وظایف كمیسیون رسیدگی به اختلافات گمركی
رسیدگی و صدور رای نسبت به پروندههای گمركات مختلف كه از لحاظ تشخیص و تطبیق نوع كالا با مندرجات تعرفه گمركی ، مورد اختلاف واقع شده است .
رسیدگی و صدور رای در مورد هر اختلافی كه در اجرای مقررات گمركی و مقررات عمومی صادرات و واردات ناشی میشود .
مشاوره و اظهارنظر در مورد طرحها و یا گزارشها یا پیشنهادهای رسیده به گمرك.
رسیدگی به درخواستهای استعلام تعرفهبندی بین گمركات كشور و بازرگانان.
رسیدگی به درخواستهای تعرفهبندی كالا قبل از ورود.
در صورت تصویب اكثریت اعضاء در مورد رای صادره، هرگاه ما به التفاوت موضوع اختلاف پنج میلیون ریال و كمتر باشد، رای مربوطه قطعی خواهد بود و در مورد مبلغ مابه التفاوت بیشتر می باید صریحا به قابل تجدیدنظر بودن رای اعلام نظر نمایند و طرفین میتوانند ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ رای تقاضای تجدیدنظر نمایند .
كمیسیون تجدیدنظر
كمیسیون تجدیدنظر با حضور كلیه اعضاء به موارد زیر رسیدگی مینماید:
رسیدگی به پروندههائی كه مبلغ مورد اختلاف بین رای كمیسیون رسیدگی به اختلافات گمركی و مبلغ مورد قبول صاحب كالا بدون احتساب جریمه از مبلغ پنج میلیون ریال كمتر نباشد.
رسیدگی به رای كمیسیون رسیدگی به اختلافات گمركی كه ظرف مدت 20 روز مورد اعتراض گمرك و صاحب كالا قرار گرفته باشد.